About

Trinity is Indonesia’s leading travel writer and blogger with 15 national best-selling books including The Naked Traveler series which was adapted into a movie titled Trinity, The Nekad Traveler.

In 2005, she started Indonesia’s first travel blog at naked-traveler.com, which by 2007 had attracted the notice of publishers. Her debut book The Naked Traveler was a compilation of thoughtful but hilarious short stories from her adventure around the world. The book inspired many Indonesians, especially young people to travel, something that was still quite rare at the time.

Trinity chose “naked” in the title because it means something that’s not shielded and glossed over. Unlike most travel writing, which tends to rhapsodize about the beauty and attractiveness of a place, Trinity’s blog and books cover both the positive and the negative. “Naked” is also a pun from Indonesian word “nekad” (reckless/bravery).

The Naked Traveler series now has eight titles; all are Indonesia’s best-selling travel books to date, including The Naked Traveler: 1 Year Round-the-World Trip (part #1 & part #2) and the last series The Naked Traveler 8. Trinity, along with Erastiany and illustrator Sheila Rooswitha, created Indonesia’s first graphic travelogue Duo Hippo Dinamis: Tersesat di Byzantium  (The Dynamic Hippos: Lost in Byzantium). She also contributed to the anthologies The Journeys, TraveLoveThe Naked Traveler Anthology, and The Naked Traveler Anthology: Horror. Her book in English The Naked Traveler, Across the Indonesian Archipelago tells what travel is really like in her own country. Recently she and her travel buddy, Yasmin, published 69 Cara Traveling Gratis (69 Ways to Travel Free) targeting the Millennials.

Previously, she was an English-Indonesian literary translator, copy writer, Editor in Chief of Venture – an English travel magazine, Radio Personality of Indika FM, regular contributor of Yahoo! Travel, columnist of JalanJalan travel magazine, and TV host of The Naked Traveler on Food Travel channel. Trinity won an Indonesia Travel & Tourism Awards as Indonesia’s Leading Travel Writer in 2010 and was voted as one of 5 Most Important Persons in Indonesian Tourism by detikTravel Readers’ Choice in 2014.

With hundreds of thousands of followers, Trinity is one of Indonesia’s most influential persons in social media. She was acclaimed as one of 12 Most Influential Indonesian Women on Twitter by Swa magazine in 2010 and a nominee in RCTI Social Media Awards 2016.

Her life inspired many, became a sought-after speaker at a variety of events on blogging, tourism, and passion. She was a participating author at Indonesia’s biggest literary festivals; Ubud Writers & Readers Festival and Makassar International Writers Festival. Recently she was one of 70 top Indonesian authors participating in Frankfurt Book Fair 2015 to promote Indonesian literary in the world’s biggest book fair.

Trinity’s love of writing began when she was 6 years old; she consistently took a role as a journalist in school newspapers from primary school until she was in university. She has a Bachelor Degree in Communications from Universitas Diponegoro, Semarang, Indonesia, and was awarded an Asian Development Bank-Japan Scholarship to do her Master in Management at the Asian Institute of Management, Manila, Philippines.

She has traveled to almost all provinces of Indonesia as well as 90 countries around the world – and counting. She still thinks Indonesia is the best country she has ever visited.

Published books

  1. The Naked Traveler” – Bentang Pustaka, Jun 2007
  2. The Naked Traveler 2” – Bentang Pustaka, Jan 2010
  3. Duo Hippo Dinamis: Tersesat di Byzantium” – Bentang Pustaka, May 2010
  4. “The Journeys, Kisah Perjalanan Para Pencerita” – Gagas Media, Apr 2011
  5. The Naked Traveler 3” – Bentang Pustaka, May 2011
  6. TraveLove, Dari Ransel Turun ke Hati” – Bentang Pustaka, May 2012
  7. The Naked Traveler 4” – Bentang Pustaka, Sep 2012
  8. The Naked Traveler, Across the Indonesian Archipelago” (in English) – Bentang Pustaka, Oct 2013
  9. The Naked Traveler Anthology” – Bentang Pustaka, Jul 2014
  10. The Naked Traveler: 1 Year Round-the-World Trip Part #1” – Bentang Pustaka, Sep 2014
  11. The Naked Traveler: 1 Year Round-the-World Trip Part #2” – Bentang Pustaka, Sep 2014
  12. The Naked Traveler Anthology: Horror” – Bentang Pustaka, Oct 2015
  13. The Naked Traveler 7” – Bentang Pustaka, Jul 2016
  14. 69 Cara Traveling Gratis” – Bentang Pustaka, May 2018
  15. The Naked Traveler 8: The Farewell” – Bentang Pustaka, Jan 2019

More info at trinitytraveler.id, get the books in all  book stores in Indonesia (Gramedia, Togamas, etc), or buy online at mizanstore.com. All the e-books can be downloaded from Google Play Books.

Book Adapted to Movie

Experience

  • Freelance Contributor to some magazines, such as Colours (Garuda Indonesia Inflight Magazine) and DestinAsian Indonesia.
  • TV Host of Naked Traveler (based on her YouTube channel) – Food Travel channel, 2015 & 2017
  • Columnist – JalanJalan Travel Magazine 2012-2013
  • Web Series Commercial – “Kerja itu Main” & “AAA+” for Acer Indonesia and Bakmi GM, 2015-2016
  • Special Appearance on motion picture – “Follow Back” Saykoji’s music video & “Missing” short film, 2013
  • Editor in Chief – Venture English Travel Magazine, 2010-2012
  • Radio Personality of The Naked Traveler Travel Program – Indika FM, 2009-2012
  • Literary English-Indonesian Translator – PT Tiga Serangkai, 2009-2010
  • Freelance Copy Writer – 2009
  • Social Media Influencer for various companies/brands – 2008 to present
  • Regular Contributor – Shape 2006-2007, Urban Style 2009-2011, Yahoo! Travel 2011-2013
  • Travel Blogger at naked-traveler.com – 2005 to present
  • Marketing Communications specialist in hospitality and technology corporations – until 2007

Speaker

  • Membangun Kebaikan Melalui Media Sosial (Building a Goodness through Social Media) at Universitas Internasional Semen Indonesia by PT Semen Indonesia, Tbk. – Gresik, 11 Apr 2019
  • “Turismo en Indonesia” at Universidad Nacional Mayor de San Marcos – Lima (Peru), 30 Oct 2018
  • Know India Seminar by Consulate General of India – Bali, 1 Mar 2018
  • Saving the Ocean by Curbing Plastic Usage by WWF – Jakarta, 16 Jun 2017
  • Corporate Sharing Session in Indonesia Stock Exchange – Jakarta, 17 May 2017
  • How to be a Travelpreneur by Aeroticket Goes to Campus – Jakarta, Mar-Apr 2017.
  • “Successful Blogging, One Post at a Time”, US Bloggers Week @america – Jakarta, 19 August 2016.
  • LOUD (Live Out Ur Dream) by Godrej Indonesia – Jakarta & Bandung in 5 ivy league universities, Feb 2015
  • Book Talk by Forum Masyarakat Indonesia di Dresden – Dresden (Germany), 16 Oct 2015
  • Frankfurt Book Fair – Frankfurt (Germany), 14 Oct 2015
  • Participating author in Ubud Writers & Readers Festival – Bali, 5-9 Oct 2011, 11-15 Oct 2013, and 24-28 Oct 2017
  • Participating author in Makassar International Writers Festival – Makassar, 13-17 Jun 2011 and 3-7 Jun 2015
  • “Be Passionate, Live the Dream” in TEDx Talks – ITS Surabaya, 18 Jul 2012
  • Tourism Seminar by Indonesian Embassy in Namibia – Windhoek, 6 Jul 2011
  • “How to write about travel” @america by US Embassy – Jakarta, 14 May 2011
  • Speaker of more than 100 seminars/workshops/talk shows in the field of travel writing/blogging/tourism/passion on TV/radio/schools/universities/corporate/trade shows.

Awards & Recognitions

Some of Travel-Related Clients

  • Airlines: Qatar Airways, Emirates, Singapore Airlines, Turkish Airlines, KLM, Garuda Indonesia, Oman Air, Air Asia, Scoot.
  • Hotels & Resorts: Fairmont Hotels, Club Med, Accor Hotels, Starwood Hotels, Four Seasons, Mandarin Oriental, Kempinski.
  • Tourism Boards: Indonesia, Singapore, Thailand, Philippines, Vietnam, South Korea, Taiwan, India, Seychelles, Netherlands, Chubu, Queensland, Auckland, Almaty, Wales, Madrid, Madhya Pradesh, Pakistan.
  • Associations: ATF (ASEAN Tourism Forum), ATTA (Adventure Travel Trade Association).
  • Others: Dwidaya Tour, AXA Mandiri Travel Insurance, Traveloka, Uber, Tokopedia, Danone-Aqua, British Council, Ray-Ban, WWF.

Contact/Social Media Handle
E-mail: trinity.traveler.id@gmail.com
Facebook: TrinityTraveler
Twitter: @TrinityTraveler
Instagram: @trinitytraveler
YouTube: TheNakedTraveler
YahooGroups: nakedtraveler

For business purposes, please text/call/WhatsApp: Ms. Zara Meliala (Personal Assistant to Trinity) at +62818937693.

Get in Touch

236 Comments

  • suci
    December 4, 2008 9:32 pm

    hi…
    salam kenal 🙂
    blog nya aku link boleh ya…..?

  • haya
    December 5, 2008 1:34 pm

    Hi..
    Although I just recently learned about you and your blog,
    I find your journal very interesting. I also have read your book. Thank you for sharing your experience with us and keep on writing.
    I wish you success for the future…

  • RItool
    December 12, 2008 7:58 pm

    Nice blog, nice posting,
    wonderful traveling.

  • meli
    December 16, 2008 6:41 pm

    ayo teruskan berjalan! 🙂
    blog-nya aku link yah. thanks for being the inspiration

  • han han
    December 26, 2008 3:40 pm

    hallo salam kenal dari anggota ibp juga nih….. 😀

  • Eky
    December 27, 2008 9:12 pm

    Greetings from Cinere, got this link from my two best buddies this afternoon during a short hangout somewhere in Tebet. Wishing you success, Non….

  • Gaby-Bali
    January 7, 2009 9:28 am

    Greetings from Bali!
    The Naked Traveler is nekad abiz! Gw suka gokillu !!
    You made me laughed all the way from Jakarta to Bandung on my last trip – Dec’08!
    I’ll make a great review on your book on my blog soon.
    I also bought them for my best friends & sister (thank to me dong ah…), and will keep spreading this naked traveler disease to my buddies!!

    Keep GOKIL, Trinity! Love u!

  • Audi
    January 18, 2009 1:04 am

    Met kenal mbak.

    Tadi saya nonton lho acara yang di Gramedia Bintaro Plasa 😀

  • Dayanara Meimosaki
    January 26, 2009 11:01 pm

    I love ur book since I’ve read and bought it May 2008, it’s amazing to read such stories like that. Keep Rock!!! It’s fresh like a home-made bread, crunchy like a potato chip, inspiring like Oprah, and the most important thing is ur stories remind me that life is a journey and it is so beautiful so have no reason at all to die now. Keep moving!! Thanx for share some extra ordinary story!!!! GO , GO, GO!!! Hope that u will visit my hometown in Papua!!!

  • rizma
    February 6, 2009 5:30 pm

    slam kenal y mb Trinity..
    bleh kn blog ny aq link?
    I wish there was perfect timing for me to have many experiences like you 🙂

  • patra
    February 16, 2009 7:04 pm

    salam kenal
    i like the book.
    saya jadi terinspirasi untuk berkelana di indonesia
    Memang dulu saya anggota ASEP ( Anak seribu pulau )
    Tapi baru 8 pulau yang terjamah oleh saya

  • aphitoojuddy
    February 17, 2009 9:34 pm

    wah mbak..
    bole blajar banyak donk ya di sini, soalnya gue juga orang yang seneng bgt traveling dengan ongkos yang minim heheheee…

    tak link blognya ya…!!!
    akan diusahaakan segera mendapatkan bukunya si mbak… 😉

  • Milka
    February 21, 2009 6:46 pm

    Salam kenal, Mbak….
    Bukunya TNT bener2 sangat menghibur saya sewaktu terjebak selama 12 jam di kereta on the way from Jakarta to Cepu pada awal Feb lalu dikarenakan banjir besar yg terjadi di Semarang. Rasa bete, capek lahir batin en kelaparan selama menunggu di dalam kereta itu langsung hilang gara2 saya baca buku Mbak T 🙂
    Sebagai seorang cinta mati dengan travelling juga, saya merasa dekat sekali dengan pengalaman2 Mbak T meskipun selama ini belum pernah travelling dgn cara backpacker.
    But I surely someday will do that! 🙂

  • cicilia
    February 23, 2009 11:15 am

    Hei, baru baca bukunya, dipinjemin sm temen. Panggilnya mbak ato tante yah? hehehehehhehe… kesannya soalnya kok udah umur banget di chapter faktor “U”… hehehehhe… becanda.

    Aku hobi travelling, tp susah dapet ijin dari orang tua. hehhehe… maklum, bontot dari 2 bersodara cewe smua.

    th 2005 sempet backpackeran di Eropa. tp jg cm negara itu2 aja sih. lebaran th 2008 ke semeru. sebentar lagi mo backpackeran ke thailand. any suggestion selain yg disebutin di buku???

  • permata
    March 3, 2009 3:22 pm

    Dear trinity..

    I envy you so much…I wish I had a life like you..
    Sejujurnya saya belum baca buku mba trinity ( is it ok if I call u “mba” ?) anyway , I will buy your book as soon as possible. Gak tau kenapa , bisa2 nya saya yang ngaku2 seneng baca novel/ buku buatan penulis indo sampe kelewat belum pernah baca buku ini.

  • dinidanis
    March 11, 2009 2:44 pm

    Dear Triniti

    Mbak saya sedang memerlukan informasi mengenai flashpacker. Mbak Triniti dapatkah membantu saya untuk memberikan informasi mengenai komunitas flashpacker dan ketua dari komunitas tersebut.

    terima kasih sebelumnya ya mbak Triniti

  • pututik
    March 15, 2009 7:41 pm

    Nice report for all your travel, tempat-tempat review menginapnya bisa jadi referensi. Bangga menjadi Indonesia ya jeng

  • gilang
    April 1, 2009 9:08 pm

    bikin buku lagi dund mbak trinity.matur suwun

    • Toko Buku
      June 24, 2015 10:28 pm

      Kami Juga pengen jual, kemana harus dihubungi, kami adalah toko buku http://www.buku86.com
      tolong yaaaa

  • DayDreamer
    May 13, 2009 12:41 pm

    Wah, baik buku maupun blog-nya informatif dan inspiring sekali…!
    Sepertinya udah siap menelorkan buku kedua nih…
    Pokoknya ditunggu buku selanjutnya.

    Salam kenal…

  • yudhi
    May 15, 2009 11:04 pm

    Hi mate!!! Really awesome book you wrote…..I’m looking forward for reading da second book……keep workin’ on it!!!!

  • inonk
    May 21, 2009 11:23 am

    mbk mau protes hal 207-mpe 240an ko ga da?tket peawat termahal brp maskapai apa n kmn?minta foto2nya dunk

  • Trinity
    May 22, 2009 12:32 pm

    Bila mendapatkan buku yg cacat, mohon maaf atas ketidaknyamanannya. Kirim balik aja ke Bentang Pustaka, Jl. Pandega Padma No. 19, Yogyakarta 55284. Nanti akan dikirim buku TNT baru + bonus. Terima kasih.

  • anggie
    June 1, 2009 8:59 pm

    Aduh mbak…Bukunya asik abiz dah….Karena saya juga seneng traveling tapi ga senekad mbak deh. tapi karena sekarang ada faktor U juga, jadi kebanyakan mikir sebelum on the way…

  • ansella
    June 9, 2009 4:05 pm

    Jeng, aku mau ngebekpek bulan agustus nanti, kalau boleh mau konsultasi langsung, bolehkah?

  • morishige
    June 12, 2009 3:05 pm

    i read your book..
    informative and inspiring..
    keep up you good work.. 😉

  • Anonymous
    June 16, 2009 9:22 am

    Hai… Apa kabar?
    Baca blog dan buku Naked Traveller itu… elo banget ya. Kebayang tahun – tahun kalo kita ngobrol di depan Auditorium.. heboh, cuek dan konyol.. elo banget deh.
    Sukses selalu ya… nikmati apa yang ada , bersukur dan happy always serta tetep nulis ya…

    Bekas temen sekampus.
    Widhi

  • sweet_aries
    June 20, 2009 2:31 pm

    mbak…where’s ur favorite spot in Indonesia?

  • fuja
    June 26, 2009 10:28 am

    salam..
    mbak Trinity,, saya liat tayangan d’show saat mbak jadi bintang tamu..
    wah sungguh menjadi insfirasai buat traveling sendiri,,
    tapi saya belum bisa menghilangkan rasa takut,, cemas,, dan khawatir kalo pergi sendiri..haha…

    hmmm,, mesti belajar banyak nih dari mbak.
    (^_____^) fuja

  • Holiday
    July 14, 2009 1:15 am

    when will her second book be published?

  • Trinity
    July 18, 2009 1:51 am

    done. it’s already published 🙂 pls read above.

  • teti
    July 25, 2009 7:25 pm

    tnt, kok cuma dari gsm xl sih? ayo ajak indosat u kolaborasi jg. sudah ga sabar mau baca nt2 nih..

  • Agnes Vika
    July 31, 2009 4:43 pm

    cara download nya gimana yach???
    mau dunk 🙂

  • putri
    September 2, 2009 10:46 pm

    mbak,
    terbitin dunk buku keduanya..
    susye ni download dr hp,
    mana harus pake XL lagi..
    ya mbak, plissssss =)

  • idio
    September 10, 2009 5:20 pm

    hi….

  • idio
    September 10, 2009 5:23 pm

    udah download tp kok g dpt apa2 y….jd bingung..terbitin bukuna aja TNT 2…pengen punya…

  • Trinity
    September 10, 2009 5:38 pm

    @idio: ga dpt apa2 gimana? telp aja CS di 021-58906740

  • dhany
    September 12, 2009 1:51 pm

    salam kenal, saya dari BBC (bogor backpacker community). bisa minta no hp penulisnya gak? trima kasih…

  • Trinity
    September 12, 2009 3:25 pm

    @dhany: imel aja, pasti dibales kok

  • lani
    September 14, 2009 6:48 pm

    Mba bukunya asik banget!!! Soalnya aku kerja di tempat yg kebetulan bisa travelling (gratis) juga 🙂 Aku seneng krn bisa tau t4 baru dari pengalaman orang lain n banyak tips2 yg bermanfaat. Mba setelah jalan2 ke bbrp negara, aku setuju kalo tempat yg terbaik di dunia ini masih ttp indonesia. There’s no palace like home lah….

    Aku uda 3X baca n belum bosen… tp kok edisi kedua cm bisa dari hp.. ga seru.. lagian cm bisa provider xl doang. 🙁

    oh ya mbak uda kesampaian blm ke Maccu Piccu? Thanks

  • Adamson
    September 14, 2009 11:23 pm

    Mba bukunya asik banget!!! Soalnya aku kerja di tempat yg kebetulan bisa travelling (gratis) juga 🙂 Aku seneng krn bisa tau t4 baru dari pengalaman orang lain n banyak tips2 yg bermanfaat. Mba setelah jalan2 ke bbrp negara, aku setuju kalo tempat yg terbaik di dunia ini masih ttp indonesia. There’s no palace like home lah….

    Aku uda 3X baca n belum bosen… tp kok edisi kedua cm bisa dari hp.. ga seru.. lagian cm bisa provider xl doang. 🙁

    oh ya mbak uda kesampaian blm ke Maccu Piccu? Thanks…

  • Studio Spasial
    October 5, 2009 1:59 pm

    Halo Mbak, salam kenal. Senang bisa dapat banyak info dan tips traveling dari blog ini. Cuman sayangnya blum beli bukuna n_n

  • Templates Magazine
    October 5, 2009 5:31 pm

    Asyik banget Mbak bukunya dibaca. Bisa nambah banyak info soal tempat-tempat laen. Kebetulan aku kerja di tempat yang sering bisa traveling gratis sekalian menunaikan tugas. hihihi..

  • Wita
    October 11, 2009 2:22 pm

    Mba T,,aku uda beli bukunya..tapi rada kecewa mba, soalnya ko halaman belakangnya (di bab-bab akhir) berantakan, diulang-ulang…
    Padahal aku penasaran ama cerita-ceritanya…

  • Ai
    October 13, 2009 2:38 pm

    mbak T, buku 2 nya terbitin aja deh, jgn dari hape. susyaaah

  • soulharmony
    October 18, 2009 1:03 pm

    bukunya keren mba, jadi salah satu koleksi wajibku….PArt II kapan ??

  • Karin
    October 26, 2009 2:11 pm

    Keren banget mbak cerita2nya…..nulisnya lugas!
    sukses selalu ya

  • riezkha
    November 10, 2009 9:38 am

    mba trinityy…
    saya mo menanyakan sesuatu…

    ko emailnya failed yaaa…
    😀

    ada contact yang lain ga mba?

    trimakasih ya sebelumnya…

  • Trinity
    November 11, 2009 1:17 am

    @riezkha: ke naked.traveler@gmail.com aja.

  • Reni
    November 11, 2009 2:49 pm

    Mba..ada planned backpackeran ke India g, tahun depan?? kalau ada saya mau ikutan dunk..pengen banget backpackeran ke India tapi belum berani sendiri..let me know yah..tk

  • bidbid
    November 20, 2009 10:34 pm

    Maha Besar Allah, Sang Pencipta, yang menjadikan bumi terbentang begitu luas dan beraneka makna… Setiap jengkalnya memberi pelajaran bagi yang bisa memahaminya… Kian banyak membaca tulisan disini, membuatku makin percaya betapa kecilnya aku…Terima kasih atas pengalaman berharga yang mungkin hanya kudapat lewat goresan yang ada…
    Mo keliling dunia…(mimpi kali yeee…)…

Comments are closed.

1 2 3 5